Reflexoterapia


Reflexoterapia este o terapie care actioneaza prin intermediul zonelor reflexogene ale organismului, situate pe suprafata corpului, la distanta fata de organul pe care il reprezinta.
    Este un tratament subtil, care interactioneaza cu procesele de vindecare ale organismului pentru a induce echilibru si o stare de bine.
     Conceptul stimularii centrilor energetici de vindecare a organismului prin aplicarea presiunii asupra punctelor-cheie de pe talpa piciorului a aparut in multe civilizatii, de-a lungul timpului.Aceasta terapie a fost redescoperita la sfarsitul anilor l890 de doctorul William Fitzgerald, fiind apoi introdusa in Statele Unite sub denumirea de „reflexologie”.
    Presiunea asupra zonelor reflexe influenteaza un organ sau o anumita regiune a corpului si influienteaza totodata relatia dintre diferitele functii si procese metabolice, astfel ca se vor transmite impulsuri nervoase si totodata vibratii energetice, pe caile ascendente, catre creier, care la randul sau, prin intermediul cailor descendente va transmite cu ajutorul substantelor secretate (hormoni) si a impulsurilor nervoase „ordinul”de dizolvare a blocajului, respectiv insanatosirea organului bolnav.
    Principul de baza al reflexologiei, este acelasi ca in tratamentul de recuperare, si anume acela ca trebuie urmat pana la capat, indiferent daca simtomele care au declansat boala au disparut dupa primele sedinte, sau chiar daca in timpul sedintelor apar stari de disconfort.
    Reflexoterapia are un aport extrem de important in tratarea glandelor endocrine /exocrine deoarece multe secretii hormonale au un efect direct asupra starii noastre mentale, si emotionale. Stresul si sistemul endocrin sunt intr-o strinsa legatura. Asadar, afectiunile care vor beneficia cel mai mult de reflexoterapie sunt tulburari legate de tensiunea sistemului endocrin si stres. 
Folosind regulat reflexoterapia, putem echilibra functionarea sistemului nervos, mentinand si stimuland componenta senzitiva si motorie, prin care se accelereaza transmiterea informatiilor de la periferie la centru si invers, contribuind in acest fel la buna functionare a aparatului locomotor. In acest fel se asigura legatura organismului cu mediul extern, coordonarea si imbunatatirea functionarii organelor interne.

Recomandari pentru pacient pe parcursul desfasurarii sedintelor de reflexoterapie:

-Nu se consuma alimente sau cafea cu doua ore inainte si o ora dupa masaj
-Nu se fumeaza inainte, in timpul sau dupa masaj cu 1 ora.
-Se bea apa plata imediat dupa sedinta de reflexoterapie, pentru a facilita detoxifierea accelerata, obiectivul numarul 1 propus in aceste tratamente.
-Este recomandat consumul a 1,5 – 2 l de lichide (apa plata, ceai) pe zi si o dieta fara grasimi / dulciuri pe perioada tratamentului.
-Trebuie sa existe o buna colaborare intre terapeut si pacient, de aceea ei vor discuta toate simptomele si/sau reactiile ce pot aparea pe parcursul tratamentului (de regula semne ale detoxifierii).
-In paralel cu tratamentul reflexogen se urmeaza tratamentul recomandat de medicul de familie sau specialist in afectiuni cronice.
-Pacientul nu se va alarma de posibilele reactii ale organismului pe durata tratamentului. Acestea pot fi: nevoia de a urina mai des, urina poate fi mai colorata si cu miros mai puternic, o transpiratie mai abundenta/ frisoane, senzatie de relaxare si somn/ dorinta de a dormi, un sentiment de disconfort produs de detoxifiere, o intensificare a unor simptome (ex.circulatia sanguina se intensifica), tumefierea gleznelor, in special la persoanele cu staza limfatica,etc
- Masajul reflexogen nu se aplica in caz de: plaga, fractura recenta, eczeme, ulcer varicos, varice, stari febrile, sarcina, alaptare, tumori maligne.
- Este foarte benefic a se urma un tratament de reflexoterapie in perioada preoperatorie pentru a pregati (detoxifia) organismul inaintea interventiei, dar si postoperator pentru a ajuta la recuperarea mai rapida.

Reflexologia este o medicina preventiva. Corpul uman dispune de mecanisme de "evacuare a reziduurilor"; in primul rand sistemul limfatic si apoi cel excretor (rinichi, colon, piele). Prin relaxarea profunda, reflexologia face ca toate sistemele organismului sa functioneze eficient, inclusiv cele de eliminare a reziduurilor.






Un comentariu:

  1. a fost redescoperita la sfarsitul anilor l890 de doctorul William Fitzgerald, fiind apoi introdusa in Statele Unite sub denumirea de „reflexologie”. tratament

    RăspundețiȘtergere